Yiyecek ve içecek hizmetleri olan otel, restoran, kafeterya, bar, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.
ALANIN AMACI
Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
DAL PROGRAMLARI
· Mutfak Dalı
· Servis Dalı
· Pastacılık Dalı
· Host-Hosteslik Dalı
· Bar Dalı
Yiyecek içecek sektöründe çalışmak isteyenler;
· •Yiyecek-içecekle ilgili konulara ilgi duyan,
· •Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,
· •Temiz, titiz, dikkatli çalışan,
· •Sorumluluk sahibi,
· •Hızlı hareket edebilen,
· •Planlama ve uygulama yeteneğine sahip,
· •İş güvenliğine dikkat eden,
· •Araştırmacı ve yaratıcı,
· İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, kişiler olmalıdır.
İSTİHDAM ALANLARI
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1.Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,
2.Pastanelerde,
3.Kurum mutfaklarında,
4.Restorantlarda,
5.Turizm sektöründe,
6.Kafeterya, bar ve restoranlarda,
7.Yemek fabrikalarında,
8.Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde
9.Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda vb. yerlerde çalışabilirler
YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER
Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.
1.Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.
2.Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.
1.Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.
2.Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
3.Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.
4.Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.
EĞİTİM SÜRESİ
Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan itibaren 4 eğitim-öğretim yılı olarak uygulanmaktadır.
9. sınıfta okutulan dersler
Temel yiyecek üretimi ve servis atölyesi
Beslenme ilkeleri ve hijyen
Mesleki gelişim atölyesi
10. sınıfta okutulan dersler
Aşçılık atölyesi
Servis atölyesi
Mesleki ingilizce
11. sınıfta okutulan dersler
Aşçılık atölyesi
Servis atölyesi
Mutfak hizmetleri yönetimi
12. sınıfta okutulan dersler
İşletmelerde mesleki eğitim
Öğrenciler, 12nci sınıfa geçtiklerinde 7 saatlik seçmeli derslerden ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda seçerek, diğer dallarda sertifika alabilirler.
ALANDAN MEZUN OLAN ÖĞRENCİLER
· İşyeri açma belgesi alarak özel işletme açabilirler.
· Lise sonrasında teknisyen ünvanı, iki yıllık alan mezunları tekniker ünvanı alarak sektörde kendi alanlarında çalışabilirler.
ÜNİVERSİTE PROGRAMLARI
2 yıllık Yükseköğretim ön lisans programı:
•Aşçılık,
•Gemi aşçılığı,
•Gıda teknolojisi,
•Sağlık turizm işletmeciliği,
•Turizm ve otel işletmeciliği,
•Turist rehberliği,
•Turizm ve seyahat hizmetleri alanlarında okuyabilirler.
4 yıllık Yükseköğretim lisans programı:
•Gastronomi,
•Gastronomi ve mutfak sanatları,
•Konaklama işletmeciliği,
•Turizm işletmeciliği ve otelcilik,
•Turizm ve otelcilik,
•Yiyecek içecek işletmeciliği alanlarında okuyabilirler.