T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / NARLIDERE - Narlıdere Rasim Önel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı

 

Yiyecek ve içecek hizmetleri olan otel,  restoran, kafeterya, bar, pastane, toplu  beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve  içeceklerin servise hazır hale getirilip  müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.

 

ALANIN AMACI

 

Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet  sektöründeki gelişmeler doğrultusunda mesleki  yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları  yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

DAL PROGRAMLARI

 

·         Mutfak Dalı

 

·         Servis Dalı

 

·         Pastacılık Dalı

 

·         Host-Hosteslik Dalı

 

·         Bar Dalı

 

Yiyecek içecek sektöründe çalışmak isteyenler;

 

·         •Yiyecek-içecekle ilgili konulara ilgi duyan,

·         •Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,

·         •Temiz, titiz, dikkatli çalışan,

·         •Sorumluluk sahibi,

·         •Hızlı hareket edebilen,

·         •Planlama ve uygulama yeteneğine sahip,

·         •İş güvenliğine dikkat eden,

·         •Araştırmacı ve yaratıcı,

·         İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, kişiler olmalıdır.

 

İSTİHDAM ALANLARI

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan  öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları  yeterlikler doğrultusunda;

 

1.Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek  ünitelerinde,

2.Pastanelerde,

3.Kurum mutfaklarında,

4.Restorantlarda,

5.Turizm sektöründe,

6.Kafeterya, bar ve restoranlarda,

7.Yemek fabrikalarında,

8.Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde

9.Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer  hizmetleri ve uçaklarda vb. yerlerde çalışabilirler

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER

Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda  düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği  çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.

1.Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm  programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.

2.Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Yiyecek İçecek  Hizmetleri alanının devamı niteliğindeki programların  veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek  yüksek okuluna geçiş yapabilir ya da sınav  sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih  edebilir.

1.Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

2.Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve  modüller  diploma  ekinde  belirtilir.

3.Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun  olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın  mesleki ve teknik eğitim  programı ile aynı yeterlikleri  kazanan   kişilere       eş   değer       belge       verilir.

4.Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya  yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

EĞİTİM SÜRESİ

Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan  itibaren  4  eğitim-öğretim yılı olarak uygulanmaktadır.

9. sınıfta okutulan dersler

Temel yiyecek üretimi ve servis atölyesi

Beslenme ilkeleri ve hijyen

Mesleki gelişim atölyesi

10. sınıfta okutulan dersler

Aşçılık atölyesi

Servis atölyesi

Mesleki ingilizce

 

 

11. sınıfta okutulan dersler

Aşçılık atölyesi

Servis atölyesi

Mutfak hizmetleri yönetimi

12. sınıfta okutulan dersler

İşletmelerde mesleki eğitim

Öğrenciler, 12nci sınıfa geçtiklerinde 7 saatlik seçmeli derslerden ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda seçerek, diğer dallarda sertifika alabilirler.

ALANDAN MEZUN OLAN ÖĞRENCİLER

 

·         İşyeri açma belgesi alarak özel işletme açabilirler.

·         Lise sonrasında teknisyen ünvanı, iki yıllık alan mezunları tekniker ünvanı alarak sektörde kendi alanlarında çalışabilirler.

ÜNİVERSİTE PROGRAMLARI

2 yıllık  Yükseköğretim ön lisans programı:

•Aşçılık,

•Gemi aşçılığı,

•Gıda teknolojisi,

•Sağlık turizm işletmeciliği,

•Turizm ve otel işletmeciliği,

•Turist rehberliği,

•Turizm ve seyahat hizmetleri alanlarında okuyabilirler.

 

4 yıllık  Yükseköğretim lisans programı:

•Gastronomi,

•Gastronomi ve mutfak sanatları,

•Konaklama işletmeciliği,

•Turizm işletmeciliği ve otelcilik,

•Turizm ve otelcilik,

•Yiyecek içecek işletmeciliği alanlarında okuyabilirler.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.03.2024 - Güncelleme: 15.03.2024 10:40 - Görüntülenme: 39
  Beğen | 0  kişi beğendi